Award Winners / Artist Profile

About the Artist

Daniel Mihalyo and Annie Han collaborate as Lead Pencil Studio (Seattle) on projects in architecture, site-specific large-scale installations and typological research. Trained equally in architecture and the studio arts, their work is an exploration of the history and memory of previously occupied sites with spatial gestures at the architectural scale. Both Mihalyo and Han received Bachelor of Architecture degrees from the University of Oregon with training in drawing, metals, sculpture, ceramics and photography. Their work has been exhibited in Seattle at the Center on Contemporary Art, the Henry Art Gallery, Suyama Space, and the Lawrimore Project. They were selected by the Architecture League of New York as a 2006 Emerging Voice, and their work has been reviewed in Art in America, Architectural Record and Dwell, among others. The artist team has received a Creative Capital Visual Arts Grant, a 2006 Stranger Genius Award, a project grant from the Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, and an Americans for the Arts’ 2011 Year in Review Award. Mihalyo and Han reside in Seattle.

Lead Pencil Studio received a 2009 GAP to acquire affordable video cards, three channel RAM, and high definition editing software to produce detailed animations and video. This artist team has returned from a recent fellowship in Rome with large amounts of captured digital data and plans to edit and produce experimental video work and digital prints for their project, “Looking at Nothing.” They used a laser scanning system donated by Leica Geosystems to make dozens of extremely detailed digital scans documenting the negative spaces throughout the ancient city.

Lead Pencil Studio received a 2005 GAP toward material costs involved in their site-specific installation at an obscure museum built on the cusp of a deep gorge along the Columbia River in the southern part of the State. The artist team will duplicate the exact volume of the 1914 museum on the verdant lawn adjacent to the museum, using construction scaffolding on a massive scale to recreate the volume of the original structure. This inverted double will maintain the translucency of the original volume by leaving the center void with the exception of ghosted floors and partitions to be developed and represented with elastic nylon netting. Viewers will be able to ascend the scaffolding of the stairways and circumnavigate the perimeter of the floors as well as netted walkways across the volume of the center of the structure.

Information included above was provided by artist at the time of application.